Van de oude beoefening van yoga is aangetoond dat ze een veelheid aan gezondheidsvoordelen biedt. Yoga helpt mensen leniger te worden, versterkt hun kernspieren en kan zelfs helpen bij stressvermindering.

Het is ook een excuus om op een zonnige dag naar buiten te gaan en tijd in de natuur door te brengen. Er zijn veel verschillende stijlen yoga die passen bij alle niveaus, dus je hoeft niet al een atleet of danser te zijn om te genieten van de voordelen die je krijgt als je dit één of twee keer per week in je routine integreert. Lees verder voor vijf redenen waarom iedereen het zou moeten proberen!

Meer dan alleen lenigheid

Er is een veel voorkomende misvatting dat yoga alleen maar een oefening is voor rustige, lenige mensen. Maar alle soorten yoga versterken je lichaam en maken je leniger. Als krachttraining of cardiovasculaire activiteit is wat je leuk vindt, zijn er vele stijlen “power yoga” of “vinyasa” om uit te kiezen die je blijvend uitdagen en interesseren voor je trainingsroutine.

1. Het kan je evenwicht en coördinatie verbeteren

De fysieke houdingen van yoga vereisen een uitzonderlijk evenwicht en coördinatie, wat betekent dat het ook het vermogen van de hersenen om informatie snel en nauwkeurig te verwerken kan helpen verbeteren – het verbetert zowel de fysieke behendigheid en lenigheid als de mentale behendigheid zoals snelle besluitvaardigheid. Dit aspect van yoga beoefening maakt het bijzonder geschikt voor oudere, of mensen die al lijden aan een cognitieve stoornis zoals dementie.

2. Het kan je reactievermogen verbeteren

Yoga geeft je ook een mentale training die je helpt helderder en sneller te denken, terwijl het je vermogen om je langere tijd te concentreren vergroot – waardoor het geweldig is voor iedereen die op een kantoor werkt of lange uren achter een computer doorbrengt!

3. Je wordt sterker

Yoga kan je niet alleen soepel maken, maar ook heel sterk . In alle fysieke houdingen die in yoga beoefend worden, werkt de zwaartekracht tegen je lichaam om je spieren te rekken en te versterken. Naarmate dit gemakkelijker gaat, neemt je kracht mettertijd toe – wat ook een betere coördinatie en evenwicht betekent! Plus, omdat yogalessen vaak zo ontworpen zijn dat ze intens zijn trainingen zijn je spieren de volgende dag vaak nog pijnlijk – net als bij elke andere vorm van krachttraining!

4. Het kan je bloeddruk verlagen

Mensen die aan hoge bloeddruk lijden kunnen veel baat hebben bij yoga . Van een regelmatige yogabeoefening is aangetoond dat ze zowel de systolische als de diastolische bloeddruk met ongeveer acht punten verlaagt na slechts 20 minuten training, wat vergelijkbaar is met de effecten van medicatie voor hypertensieven

Yoga kan ook hartaanvallen helpen voorkomen door je ademhalingstechnieken aan te leren die ontspanning bevorderen, en je te helpen factoren zoals stress in de gaten te houden waarvan bekend is dat ze hart- en vaatproblemen uitlokken. De door yoga bereikte toename in lenigheid helpt ook de bloedsomloop in het hele lichaam te verbeteren. Het simpele feit dat het een ontspannen, meditatieve praktijk maakt het een geweldige manier om stress en burnout te helpen bestrijden, waarvan bekend is dat het ook de bloeddruk verhoogt.

5. Het kan je immuunsysteem versterken

Het vermogen van yoga om je ademhaling , evenwicht en coördinatie te verbeteren komt ook andere systemen in het lichaam ten goede, zoals het immuunsysteem . Regelmatig yoga beoefenen versterkt je ademhalingsstelsel en je cardiovasculaire systeem, waardoor je beter in staat bent verkoudheden en infecties af te weren. Het helpt ook de lichaamstemperatuur te reguleren, dus als je de neiging hebt het warm of koud te krijgen kan dit net iets voor je zijn!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen