Heb je kinderen? Dan wil je natuurlijk dat zij goed verzekerd zijn tegen ziektekosten. Maar hoe zit dat nu precies, met een zorgverzekering voor kinderen? Hoeveel premie betaal je, en waar zijn ze eigenlijk precies tegen verzekerd?

Gratis en met een uitgebreidere dekking

Als ouder ben jij, net als iedere volwassene, verplicht tegen zorgkosten verzekerd via de basisverzekering. Het goede nieuws is dat je kind gratis en voor niets via jouw polis is meeverzekerd. Tot het achttien wordt, hoef je dus geen premie te betalen voor je kind.

Bovendien is de dekking van het basispakket voor kinderen uitgebreider dan voor volwassenen. Zo kunnen zij wél gratis naar de tandarts, terwijl dit voor volwassenen niet in het basispakket zit. Ook naar de fysiotherapeut kunnen zij, in tegenstelling tot volwassenen, zonder hierna een rekening te verwachten. De eerste negen behandelingen worden bij kinderen sowieso vergoed. Mochten de klachten daarna aanhouden dan kunnen daar nog eens negen bij komen.

Je kunt dus zeggen dat kinderen goed verzekerd zijn tegen zorgkosten, en dat je je hier als ouder eigenlijk geen zorgen om hoeft te maken. Dat is ook precies de bedoeling: kinderen moeten alle medische zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben om zo gezond mogelijk op te groeien, onafhankelijk van de financiële situatie van hun ouders.

Wat verandert er als ze achttien worden?

Als kinderen achttien jaar worden, dan zijn het nog steeds jouw kinderen. Daar gaat ook nooit iets aan veranderen. Voor de wet zijn zij op dat moment echter volwassen. Dat betekent dat ze allerlei nieuwe rechten krijgen, en jij voor het grootste deel niet meer verantwoordelijk voor ze bent, of zeggenschap over ze hebt. Met deze nieuwe rechten, komen echter ook nieuwe plichten. Waren de kinderen voorheen nog via jouw polis gratis meeverzekerd, gaat dat zodra ze achttien zijn veranderen. 

De meeste zorgverzekeringen bieden jou, of eigenlijk je kind, als de achttiende verjaardag eraan zit te komen meerdere opties. Jullie kunnen ervoor kiezen om het kind, zeker zolang het thuis woont, in jullie polis te laten als medeverzekerde. Dan verandert er eigenlijk heel weinig, behalve dan dat er nu wél maandelijks premie betaald moet gaan worden. Zit het kind in jullie polis, dan draaien jullie ook voor deze kosten op.

Het kind kan echter ook een eigen polis afsluiten, op zijn of haar eigen naam. In dat geval betaalt het de kosten doorgaans ook zelf, al mag je hem of haar daar natuurlijk in tegemoet komen. Let ook op dat je kind, als het weinig inkomen heeft, vanaf de achttiende verjaardag waarschijnlijk recht heeft op zorgtoeslag. Dat kan de te betalen premie voor een deel compenseren.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen