Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. Het hoort bij het leven. Zo af en toe wat stress kan geen kwaad, maar chronische stress is nooit goed. Het vergroot de kans op allerlei ziekten, depressie en het heeft een ongunstig effect op je leefstijl. Daarom is het belangrijk om stress te verminderen en het liefst te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om te ontstressen. Hieronder bespreken wij een aantal tips om stress te verminderen.

Stressballen

Stress zorgt niet alleen voor emotionele spanning, maar ook fysiek kan het wat problemen opleveren. Je kan stress ervaren op werk, school of in de privésferen. Een stressbal kan zorgen voor afleiding. Het kleine gekleurde balletje past eenvoudig in de palm van je hand en, door er voortdurend in te knijpen, kan het stress verminderen. Ook voor spanning of een nerveus gevoel kan een stressbal een goed hulpmiddel zijn. Een stressbal kan ook gebruikt worden ter verbetering van je zenuwstelsel, het stimuleert genezing bij een blessure of operatie of als mini workout voor je lichaam. Stressballen kunnen gepersonaliseerd worden d.m.v. een opdruk. Stressballen bedrukken met een bedrijfslogo of persoonlijke naam is een leuk idee.

Sporten en bewegen

Sporten is gezond. Het is niet alleen goed voor je lichaam, het draagt ook bij aan het behouden van een gezonde levensstijl. Sporten brengt veel voordelen met zich mee. Eén van deze voordelen is het verminderen van stress. Voldoende beweging zorgt er niet alleen voor dat je je lichamelijk fitter gaat voelen, ook je mentale gezondheid verbetert. Heb je last van stress? Dan is dit het moment om (meer) te gaan sporten. Er is niks fijner dan na een lange dag je hoofd leeg maken. Daarnaast heb je je doel bereikt en ben je na afloop blij dat het je gelukt is. Tijdens het sporten worden gelukshormonen aangemaakt. De stofjes geven je een gelukkig gevoel, je humeur verbetert en je krijgt meer zelfvertrouwen. Naderhand voel je je ontspannen en ga je waarschijnlijk een goede nachtrust tegemoet. Je slaapt beter en wordt uitgerust wakker.

Eet gezond

Voeding heeft ook invloed op stress. Gezond eten zorgt ervoor dat je fit blijft. Zo blijkt uit onderzoek dat vezelrijke voeding een positief effect heeft op de mentale gezondheid. Het nuttigen van een vezelrijke maaltijd in de ochtend zorgt voor minder stress gedurende de dag. Denk aan volkoren producten zoals bruin brood, havermout en bladgroenten. Omega 3 gaat de slechte invloed van lichamelijke stress tegen. De vetzuren kunnen zelfs depressies en spanning verlichten. Omega 3 vind je in noten, zalm en plantaardige oliën. In een periode van stress zijn je spieren meer aangespannen, wat betekent dat je spieren meer magnesium nodig hebben. Dit mineraal bevordert de spierontspanning en werkt kalmerend. Magnesium zit in o.a. zaden, vis en bananen. Ook vitamine D helpt tegen spanning en versterkt het immuunsysteem. De ‘zonvitamine’ kan je uit vette vis, zuivelproducten en vlees halen. Maak een boodschappenlijstje en ga naar de supermarkt. Laat tasjes bedrukken met een leuke print of tekst, zodat het doen van boodschappen een stuk leuker wordt.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen