Verslaving is een familieziekte. Dit betekent dat verslaving niet alleen invloed heeft op de persoon die verslaafd is, maar ook op alle anderen in het gezin. Verslaving kan gezinnen verscheuren en immense pijn en leed veroorzaken. Als je een geliefde hebt die aan alcohol of een andere drug verslaafd is, dan is het belangrijk dat je begrijpt wat verslaving is en hoe het de verslaafde en de rest van het gezin beïnvloedt, maar ook wat je er aan zou kunnen doen. Om je geliefde te helpen van de verslaving te herstellen, moet je zo veel mogelijk over de ziekte weten. Hier zijn drie dingen die je moet weten over alcoholverslaving:

1. Verslaving is een ziekte

Alcoholverslaving is een progressieve ziekte die fataal kan zijn als ze onbehandeld blijft, en er is geen specifieke ‘genezing’ voor. Net als diabetes of hartkwalen heeft verslaving invloed op de persoon die met de ziekte te maken heeft, maar ook op iedereen in zijn omgeving. De enige bekende behandeling van alcoholisme is onthouding van alcohol en andere drugs – vrijwillig of gedwongen – samen met professionele hulp om eventuele onderliggende problemen aan te pakken waarvan het verslavende gedrag een symptoom kan zijn.

Er zijn enkele effectieve therapieën beschikbaar, waaronder Cognitieve Gedragstherapie (CGT), Dialectische Gedragstherapie (DGT) en Motiverende Gespreksvoering. Er is echter geen garantie dat deze behandelingen voor een verslaafde op gebied van afkicken alcohol zullen werken, want veel factoren bepalen of iemand nuchter kan worden en dat ook kan blijven. Op dit moment weten onderzoekers niet zeker waarom sommige mensen kunnen stoppen met drinken of drugs gebruiken en anderen niet.

2. Verslaving is een familieziekte

Alcoholverslaving beïnvloedt niet alleen de verslaafde, maar ook alle anderen in het gezin. Het gedrag van een actieve alcoholist verandert in de loop van de tijd om hem te helpen niet met interne conflicten om te hoeven gaan. In veel gevallen verliezen ze hun belangstelling voor activiteiten die eens aangenaam waren, vervreemden ze hun dierbaren door ze weg te duwen, verwaarlozen ze hun verantwoordelijkheden tegenover anderen, gedragen ze zich onverantwoordelijk of destructief, en ontwikkelen ze problemen met intimiteit.

Al deze dingen hebben verstrekkende gevolgen voor het leven van de gezinsleden van de verslaafde – echtgenoten/partners die zich vervreemd voelen van hun geliefden scheiden vaak of gaan uit elkaar; kinderen kunnen opstandig worden tegenover ouders of voelen zich verwaarloosd, of ze worden enablers voor de verslaving van hun ouders; kinderen kunnen ook de schuld krijgen van de problemen in een gezin, wat leidt tot gevoelens van schaamte en schuld. Soms worden andere gezinsleden gedwongen voor de kinderen van de alcoholist te zorgen – een onmogelijke taak die vaak zonder veel dankbaarheid of waardering wordt uitgevoerd.

3. Alcoholisme is te behandelen door onthouding en therapie

Mensen die hulp zoeken voor alcoholverslaving kunnen hulp krijgen bij het stoppen met drinken en het aanpakken van onderliggende problemen en gedragingen. Mensen die na behandeling niet stoppen met drinken kunnen later terugvallen en verdere behandeling nodig hebben, maar ook veel mensen herstellen volledig van hun alcoholisme met voortdurende inspanning en professionele hulp. Een formeel behandelingsprogramma dat detoxificatie omvat is noodzakelijk zodra iemand lichamelijk afhankelijk wordt van alcohol – die meestal enkele weken duurt.

Gedurende deze tijd kan de persoon ontwenningsverschijnselen krijgen zoals misselijkheid, braken, trillen of beven, toevallen en hallucinaties als hij zonder goed toezicht plotseling stopt met drinken. Als de ontgifting voorbij is, kan een concreet behandelingsplan beginnen. De meest gebruikelijke vorm van behandeling voor alcoholverslaving is door middel van counseling en therapie, die mensen kunnen helpen het gedrag dat tot hun alcoholisme leidde te identificeren en te veranderen, en hen nieuwe vaardigheden te leren om met de dagelijkse problemen van het leven om te gaan zonder naar alcohol of drugs te grijpen voor verlichting.

Je staat er niet alleen voor

Eén van de beste dingen die je kunt doen wanneer een familielid verslaafd is aan alcohol, is hulp inschakelen van professionals die hier dagelijks mee te maken hebben, zoals bijvoorbeeld de specialisten van Trubendorffer of vergelijkbare instanties. Begrijpen hoe verslaving werkt en wat je kunt verwachten kan je helpen het probleem effectiever aan te pakken.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen