Medische zorg is helaas niet gratis. Gelukkig kun je een zorgverzekering afsluiten waarmee je voorkomt dat je voor hoge zorgkosten komt te staan wanneer je een keer naar de dokter of het ziekenhuis moet. Maar hoe werkt de basisverzekering eigenlijk precies? Wij leggen het je in dit artikel uit, zodat jij de beste verzekering uit kunt kiezen die past bij jouw persoonlijke situatie.

Basisdekking voor zorgkosten

In Nederland is iedereen wettelijk verplicht om minstens een basisverzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar sluit namelijk contracten af met bepaalde zorgaanbieders, zoals dokters en andere behandelaars. Staat jouw behandelaar op de lijst van gecontracteerde behandelaars, dan dekt de basisverzekering deze zorgkosten. Staat jouw zorgverlener niet op de lijst met behandelaars? Dan betaal je vaak zelf een percentage van de zorgkosten. Kijk dus altijd goed of jouw behandelaars een contract hebben met de zorgverzekeraar waar jij een basisverzekering af wil sluiten.

Eigen risico

Bij elke basisverzekering betaal je jaarlijks een verplicht eigen risico. Het eigen risico is het bedrag wat je automatisch moet betalen wanneer je zorgkosten maakt uit de basisverzekering. De hoogte van het eigen risico in 2022 is €385, dus de eerste €385 aan zorgkosten zijn voor je eigen rekening. Alles wat daarboven komt wordt deels of volledig vergoed door jouw verzekeraar, afhankelijk van jouw polis. 

Er zijn uitzonderingen waar je geen eigen risico voor hoeft te betalen. Hier valt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts onder, maar ook kraamzorg en ketenzorg bij chronische ziektes. De zorgkosten hiervoor worden volledig vergoed, zonder dat je zelf eerst een deel hoeft te betalen.

Dit dekt de basisverzekering

De dekking vanuit het basispakket bevat onder andere de volgende zorgkosten:

  • Consult bij de huisarts
  • Spoedeisende hulp in het ziekenhuis
  • Medicijnen op voorschrift
  • Anticonceptie (tot 21 jaar)
  • Bloedonderzoek
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Verloskundige zorg

Aanvullende pakketten voor extra zorg

Niet alle soorten medische zorg vallen onder de basisverzekering. Denk je extra zorg nodig te hebben? Dan kun je kiezen uit aanvullende pakketten met een hogere dekking. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende verzekering voor tandzorg, of een pakket voor fysiotherapie. Met een aanvullende zorgverzekering betaal je wel meer een hogere maandelijkse premie.

Tip: lees de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar altijd goed door, zodat je weet wat er allemaal onder de dekking valt van jouw zorgpolis. Verwacht je zorg nodig te hebben die buiten jouw huidige polis valt? Overweeg het dan om een aanvullende dekking af te sluiten, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen