Confirmation Bias is de natuurlijke neiging om informatie te zoeken die je overtuigingen en meningen bevestigt. We zien het momenteel veel rondom Covid, waarbij mensen ‘die er niet in geloven’ allerlei informatie proberen te vinden (van o.a. tante Gerda op Facebook) om hun ideeën kracht bij te zetten, zonder er daadwerkelijk verstand van te hebben. Het is een gewoonte die je op een dwaalspoor kan brengen, maar ze is niet moeilijk te doorbreken. Hier zijn enkele manieren om te beginnen

Wees bewust

Wees je bewust van de manier waarop je online informatie zoekt: Kijk je alleen op sites met opvattingen die lijken op de jouwe? Of neem je de tijd om afwijkende meningen te lezen? Klik je bij het lezen van artikelen op sociale media op links zonder ze zelfs maar eerst te lezen? Zo ja, wees dan niet verbaasd als ze bevestigen wat al in je hoofd zit! Probeer in plaats daarvan eens links te volgen van verschillende perspectieven – die op het eerste gezicht vergezocht of extreem lijken. Je zou zomaar iets nieuws kunnen leren over jezelf of het behandelde onderwerp.

Vermijd uitersten

Als je je eenmaal bewust wordt van je neiging om bevestiging te zoeken, is het gemakkelijker om een stapje terug te doen en objectiever te zijn. Als je een artikel leest en denkt “die schrijver heeft geen idee waar hij het over heeft”, probeer dan te zoeken naar artikelen die misschien het tegendeel beweren – of op z’n minst andere perspectieven bieden. Hoe meer je jezelf blootstelt aan verschillende meningen, hoe minder extreem ze zullen lijken. Je bevestigingsvooroordeel zal daardoor afnemen.

Wees in de buurt van mensen met andere opvattingen

Wanneer we omringd zijn door mensen die onze mening delen, zijn we geneigd informatie op te zoeken die bevestigt wat we al geloven. Hetzelfde gebeurt als we lezen en kijken naar media die zeggen hetzelfde. Als je bevriend bent met iemand die er een andere mening op nahoudt, kan hij je helpen de dingen in een nieuw licht te zien – ten goede of ten kwade!

Wees voorzichtig met wat je ‘leuk’ vindt

Het is gemakkelijk om op sociale media dingen te ‘liken’ die met je overtuigingen overeenstemmen, maar het kan averechts werken als iemand iets andersluidends plaatst. De de beste manier om dit te vermijden is door niet impulsief te reageren op dingen die je online leest of bekijkt, en in plaats daarvan de tijd te nemen om ze te verwerken. Hoe meer je jezelf blootstelt aan verschillende perspectieven, hoe minder waarschijnlijk het zal zijn dat een commentaar of bericht je mening kan veranderen!

Wees een kritische lezer

Ten slotte, controleer je bronnen. Ga na waar het artikel dat je je lectuur vandaan komt. Als er geen referenties zijn of de informatie niet met statistieken wordt gestaafd, is het misschien de moeite waard ze met een korreltje zout te nemen. Bedenk dat je voor elke bewering bewijzen kunt vinden, dus probeer niemand op zijn woord te geloven zonder het na te gaan!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen