Als je in een deel van de wereld woont waar het, vaker wel dan niet, grote delen van het jaar grijs is en regent buiten je raam, wens je waarschijnlijk soms beter weer. Maar je hoeft niet alleen aan de volgende zonnige lentedag te denken. In feite zijn er veel dingen die binnenshuis gedaan kunnen worden – vooral als je toevallig een huis of appartement met een tuin hebt – die het gezond blijven vergemakkelijken als naar buiten gaan in slecht weer geen optie is.

Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen binnen willen blijven omdat het buiten te koud en te regenachtig is en er ook echt toe gedwongen worden omdat men niet zieker wil worden dan hij al is. De volgende tips over hoe je gelukkig en gezond kunt blijven bij slecht weer zijn op beide scenario’s gebaseerd.

1. Maak van je huiskamer een semi-tropisch paradijs

Woon je in Noord-Europa of in de meeste andere delen van de wereld waar het buiten vele maanden per jaar overwegend koud, grijs en regenachtig is, dan kan het de moeite waard zijn om ervoor te zorgen dat je binnen tenminste een paar planten hebt staan die 24/7 voor wat groen en verse zuurstof zorgen. Ga bovendien, telkens als je zin hebt – maar ook als een soort routine – ergens naast een plant zitten met je favoriete boek of laptop computer en geniet van de rust zonder al te veel met vrienden te praten.

2. Kijk op Pinterest voor meer activiteiten binnenshuis

Net zoals het hebben van een kleine tuin goed is voor je geestelijke gezondheid, zal het hebben van een Pinterest account dat vol staat met foto’s van tuinen en mooie bloemen je bijna het gevoel geven dat je buiten bent. Dus ga je gang en geniet van ofwel het zoeken naar afbeeldingen die met tuinen te maken hebben of het pinnen van je eigen favoriete om inspiratie op te doen

3. Zorg elke dag voor wat lichtblootstelling

Van blootstelling aan licht is ontdekt dat het iemands geestelijke gezondheid bevordert, als voldoende helder natuurlijk licht door het raam krijgen niet minstens één keer per dag een optie is. Maar vergeet niet af en toe een zonnebril te dragen tijdens heldere dagen als je neiging hebt tot migraine of andere problemen met specifieke soorten lichtblootstelling.

4. Doe elke dag iets lichamelijks

Dagelijks bewegen kan grote voordelen hebben op lichamelijk gebied, maar het kan ook je stemming verbeteren bij elk weertype. Je kunt buiten gaan wandelen of hardlopen als de zon schijnt, wat gymnastiek doen voor het raam van je slaapkamer, online een yogales volgen of gewoon dansen op harde muziek in je huiskamer.

5. Lees boeken over betere plaatsen om te wonen

Heb je moeite om gelukkig en gezond te zijn bij slecht weer? Lees dan boeken die verschillende manieren van leven ergens anders beschrijven, waar het warmer en niet zo grijs is de hele tijd. Zo vertelt The Little Paris Bookshop van Nina George over de reiservaringen van de boekhandelaar door Europa; Eat Pray Love van Elizabeth Gilbert beschrijft haar reis van ongelukkigheid door Italië, India en Indonesië;

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen