Ik ben niet zo’n ontbijter. Ja, ik ken al het onderzoek dat zegt dat het ontbijt overslaan vreselijk voor je is en de toon zet voor een vreselijke dag. Maar als ik ‘s morgens voor mijn werk geen tijd heb om iets te eten, voel ik me er rot door en dat heeft een negatieve invloed op mijn productiviteit gedurende de dag. Plus, wie kan het zich veroorloven om elke ochtend €10 te betalen voor een maaltijd? Nee dank je, fast food!
Wel of niet ontbijten?
Wat moet ik dan doen? Wel, we weten allemaal dat ontbijten ons helpt langer vol te blijven door iets dat insulinegevoeligheid heet, of hoe ons lichaam reageert op suikerinname. De sleutel is uit te zoeken wat voor je lichaam het beste werkt op basis van deze vijf factoren:
1) je activiteitsniveau
2) je leeftijd
3) hoeveel je ‘s avonds eet, en of je een geschiedenis van diabetes in de familie hebt of niet
4) hoe laat je ‘s morgens opstaat, en
5) je stofwisselingssnelheid
In plaats van je te concentreren op welke ontbijtsoort “het belangrijkst” is,” laten we elke factor apart bekijken
1) Activiteitsniveau
Als je extreem actief bent, zoals als je ‘s morgens sport of elke dag naar de sportschool gaat, is het misschien beter voor je lichaam om na het sporten een “herstelmaaltijd” te eten. Dit betekent dat je iets moet eten met een relatief laag (maar niet nul) GI score. Op die manier worden de koolhydraten die je lichaam nodig heeft om de spieren na een training weer op te bouwen, niet geblokkeerd door insuline.
Aan de andere kant, als je niet veel sport en voor je werk geen lichamelijke arbeid of belastende taken verricht, zul je waarschijnlijk een ontbijt willen eten dat iets complexer is dan suikerrijke voedingsmiddelen of schenkdranken. Het doel is een ontbijt te vinden dat je de hele ochtend lang aanhoudende energie geeft, zonder dat je je sloom of moe voelt.
2) Leeftijd
Oudere volwassenen hebben andere voedingsstoffen nodig dan jonge mensen, en hun lichaam verwerkt voedsel anders. Daarom is het voor senioren extra belangrijk om elke dag te ontbijten. Het ontbijt zorgt voor essentiële voedingsstoffen en mineralen die de cognitieve functie, het geheugen en de lichamelijke prestaties helpen verbeteren
3) Avondmaaltijd
Als je een grote avondmaaltijd eet, is het misschien beter voor je om een kleiner ontbijt te nemen. De sleutel is een ontbijt te vinden dat weinig suiker en calorieën bevat, maar toch de energie geeft die je nodig hebt om je dag te beginnen. Aam de andere kant, als je ‘s avonds een licht avondmaal of een tussendoortje eet, zul je een ontbijt moeten eten dat substantiëler is.
4) Tijdstip waarop je opstaat
Als je werkt en leeft op Europese tijd (hoe later de zon schijnt, hoe later we opstaan), kan het voor je lichaam gemakkelijker zijn om zich aan te passen door een grotere avondmaaltijd te gebruiken en een kleiner ontbijt. Als je echter vroeg opstaat voor je werk of een vroegere bedtijd hebt, heb je een groter ontbijt nodig om je lichaam de energie te geven die het nodig heeft om de dag te beginnen.
5) Metabolische snelheid
Deze is iets ingewikkelder, maar toch het vermelden waard. Sommige mensen hebben van nature een hoge stofwisselingssnelheid, wat betekent dat hun lichaam verbrandt sneller calorieën dan andere mensen. Deze mensen kunnen beter een groter ontbijt eten, want hun lichaam zal de energie nodig hebben om de dag door te komen. Aan de andere kant, als je van nature een lage stofwisseling hebt en je ‘s morgens na het eten futloos voelt, kan het beter voor je lichaam zijn om een kleiner ontbijt te eten en misschien zelfs de lunch over te slaan.