Een zorgverzekering afsluiten is verplichte kost in Nederland. Dat wil niet zeggen dat je er niet op kunt besparen. Uiteindelijk blijft een zorgverzekering afsluiten een gok, je weet namelijk niet hoe het jaar gaat uitpakken. Maar als je er goed voor gaat zitten en er een rekenmachine bij pakt, kan je toch flink bezuinigen op je zorgverzekering. Wij hebben wat tips op een rij gezet hoe je kan besparen op je zorgpremie. 

1. Betaal per jaar

De meeste mensen betalen hun zorgpremie per maand. Een gemiste kans voor wie geld wil besparen. Een deel van de zorgverzekeraars biedt namelijk een korting van een paar procent aan als je het gehele bedrag in één keer betaalt. Dit gaat zowel op voor de premie van je basisverzekering als die van de aanvullende dekkingen.

2. Verhoog je eigen risico

Iedere volwassene die gebruikmaakt van zorg uit het basispakket betaalt een verplicht eigen risico. Op het moment van schrijven is het eigen risico vastgesteld op €385. Je kunt dit vrijwillig ophogen tot een bedrag van €885 in ruil voor een lagere zorgpremie. Hoeveel je hiermee bespaart, verschilt per verzekeraar.

3. Overweeg een budgetpolis

Een budgetpolis is een ‘uitgeklede’ vorm van een naturapolis. Wie voor een budgetpolis kiest, betaalt een lagere premie. De keuze uit gecontracteerde aanbieders is echter ook kleiner. Ga je toch naar een niet-gecontracteerde arts of behandelaar? Dan moet je een deel van de rekening zelf betalen. Kijk voor het afsluiten van een budgetpolis of het ziekenhuis bij jou in de buurt een contract heeft.

4. Kies een online verzekeraar

Onze wereld speelt zich steeds meer online af. Ook sommige zorgverzekeraars zijn enkel op het internet actief. Hierdoor besparen ze kosten en hanteren ze een lagere zorgpremie. Wees bij het afsluiten van een online verzekeraar scherp op de manier hoe je ze kan bereiken. Het is toch handig om soms even te kunnen bellen. 

5. Verzeker niet dubbel

Dubbel verzekeren is onnodig en zonde van het geld. Ga je bijvoorbeeld naar het buitenland en wil je voldoende dekking voor eventuele medische kosten? Kijk dan eerst wat je zorgverzekering dekt voordat je een reisverzekering afsluit. Als je op wintersport gaat, houd dan rekening met de kleine letters. Vaak is er voor deze vakantie een aparte dekking nodig. 

Besparen op zorgkosten

Ook op zorgkosten kun je besparen. Laat bijvoorbeeld simpele ingrepen, zoals het plaatsen van een spiraaltje uitvoeren door de huisarts en niet door een gynaecoloog. Zorgverzekeraars vergoeden namelijk standaard de zorg die je krijgt van je huisarts. Ook het aanvragen van een second opinion kan helpen de zorgkosten te drukken. Beveelt een tandarts bijvoorbeeld een dure behandeling aan? Ga dan eens langs een andere tandarts om de prijzen en behandelingen te vergelijken. 

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen