Als je kind of je geliefde een medische behandeling te wachten staat waarvoor injecties nodig zijn, troost je dan met het feit dat de meeste kinderen niet bang zijn om injecties te krijgen! De meeste jonge kinderen komen zelf in de kinderkliniek vragen om injecties! En de meeste kinderen die toch bang worden zijn meestal bang voor de aanblik van bloed – niet voor de eigenlijke naald.

“De meeste kinderen, als ze oud genoeg zijn om te antwoorden, zullen zeggen ‘Het is niet de naald; het is het zien (en horen) huilen van mijn mama (of papa)!” zei Debbie Carlsen, RN, MSN, voorzitter van de National Association of School Nurses (NASN).

“Het belangrijkste om te onthouden is dat de angst van een kind niet ‘allemaal in zijn hoofd zit’, dus veroordeel je kind niet omdat het bang is. Erken en probeer te begrijpen wat ze voelen, en bied ze troost en keuzes waar mogelijk,” voegde ze eraan toe.

De meeste angsten voor naalden zijn niet medisch gefundeerd. En in de meeste gevallen kunnen kinderen van hun angst afgeleid worden door afleidende activiteiten zoals spelletjes spelen of een video kijken tijdens de injectie. Sommige kinderen kunnen echter meer hulp nodig hebben bij het omgaan met injecties. Hier zijn zes tips om ervoor te zorgen dat je kind (of iemand die een injectie krijgt) zo veilig en comfortabel mogelijk is tijdens het proces.

Blijf kalm

1. Blijf altijd kalm en rustig voor, tijdens en na een injectieprocedure, ook al ben je van streek. Je kind voedt zich met je emoties. Dit is vooral belangrijk voor ouders die de injectie misschien niet krijgen maar hun kind erdoorheen moeten steunen.

Kies je plaats

2. Laat je kind kiezen waar het wil zitten, of dat nu op de schoot van hun ouder is of in een speciale stoel.

Probeer niet te springen!

3. Onthoud dat injecties de eerste paar seconden geen pijn doen; ze beginnen pas pijn te doen als de naald uit de huid is gehaald. Probeer dus niet te springen als je de plop van de spuit hoort!

Laat ze toekijken

4. Laat je kind toekijken hoe de naald erin gaat als het oud genoeg is. Dit kan ze helpen begrijpen wat er gebeurt en zelfs “helpen” het medicijn erdoor te duwen!

Bekijk je mogelijkheden

5. Als je het gevoel hebt dat je kind misschien extra steun nodig heeft om door het injectieproces heen te komen, probeer dan met zijn arts of verpleegkundige te praten over verdovende opties die voor jullie gezin het beste werken. Sedatie is misschien vooral gunstig voor kinderen die autisme, ADHD, of een zintuiglijke verwerkingsstoornis hebben.

Vraag de dokter

6. Vraag je arts of verpleegster over het toedienen van de injectie op een manier die het minste pijn doet-bijvoorbeeld, als je kind bang is voor injecties op de arm met een traditionele naald-prik probeer dan of ze in plaats daarvan een injectie in het been kunnen geven!

Duw of dwing een kind nooit om een injectie te krijgen – er is nooit een situatie waarin dit gepast is. Veel ouders merken dat ze door een of meer van deze tips op te volgen hun kind kunnen helpen hun angst voor naalden en andere medische ingrepen te overwinnen!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen