Als je slechthorend wordt, vraag je jezelf misschien af waar je heen moet. Kun je naar de audicien? Of moet je eerst de huisarts raadplegen? Of misschien een KNO-arts? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de symptomen van gehoorverlies:
- Oorsuizen
Oorsuizen ontstaan als gevolg van langdurige blootstelling aan harde geluiden. Je kunt last hebben van oorsuizen (tinnitus). Een piep in het oor na een avondje stappen geeft aan dat je te veel lawaai hebt gehoord.
- Verschillende toonhoogtes
Het kan zijn dat je geluiden verschillend ervaart. Sommige geluiden zijn te hard of te zacht, andere zijn gemakkelijk te horen. Een normaal, gezond oor kan frequenties tussen 20 en 20.000 Hertz (Hz) horen. Bij gehoorverlies kan een persoon bij elke frequentie een verschillende mate van gehoorverlies hebben en geluiden anders waarnemen.
- Het lokaliseren van geluid
Bij gehoorschade stopt de frequentieanalyse omdat bepaalde haarcellen geen prikkels meer doorgeven. Dit kan in verschillende mate in beide oren gebeuren. Dit elimineert de mogelijkheid om geluid in stereo te ontvangen. En het is moeilijk te bepalen waar het geluid vandaan komt.
- Het harder zetten van radio of televisie
Als je luid praat en het volume van de radio of tv hoger zet, kan dit een teken van gehoorverlies zijn. Een gezond oor past zich na verloop van tijd automatisch aan aan. Maar wanneer het gehoor beschadigd is, herstelt het oor niet. Het zorgt ervoor dat je harder wilt praten en het volume van de tv of radio hoger wilt zetten.
Naar de huisarts
Als bovenstaande symptomen je bekend voorkomen, kun je direct je huisarts raadplegen. De arts zal de symptomen met je bespreken en in jouw oren kijken om de gehoorgang en het trommelvlies te controleren. Het is mogelijk dat een oorsmeerplug vast komt te zitten in je gehoorgang, wat het moeilijker maakt om te horen. Dit is geen groot probleem en kan eenvoudig worden opgelost.
Naar een audicien
Twijfel je over jouw gehoor, maar wil je niet meteen naar de dokter? Raadpleeg dan een audicien bij je in de buurt. Een audioloog zal een uitgebreid interview met je doen om te kijken of het probleem meer is dan alleen gehoorverlies. Dit wordt gevolgd door een hoortest, gevolgd door een audiograaf. Tot slot zal je audicien samen met jou een zorgplan opstellen en de benodigde hulpmiddelen selecteren. Bijvoorbeeld een gehoorapparaat, een speciale telefoon, apparaten om televisie beter te begrijpen, etc. Maar wat kost een hoortoestel? Hier hoef je geen zorgen over te maken. Deze hoortoestellen worden over het algemeen vergoed door jouw zorgverzekeraar.
Als je een eenvoudig gehoorverlies hebt, zal de audicien je zelf begeleiden. Bijvoorbeeld door met je op zoek te gaan naar een geschikt hoortoestel. Het kan echter ook zijn dat de audicien je doorverwijst naar andere specialisten, zoals:
Doorverwijzing naar specialisten
Als je eenvoudig gehoorverlies hebt, zal een audicien je begeleiden. Bijvoorbeeld door samen op zoek te gaan naar een hoortoestel. Het kan echter ook zijn dat de audicien je doorverwijst naar andere specialisten, zoals:
- KNO-arts
Als je naast gehoorverlies ook last hebt van andere klachten, zoals oorsuizen of duizeligheid, zal de audicien je doorverwijzen naar een KNO-arts.
- Audiologisch centrum
Wanneer je gehoorverlies te complex is voor het aanmeten van een relatief simpel hoortoestel, of als je erg last hebt van evenwichtsstoornissen, zal de audicien je doorverwijzen naar een audiologisch centrum.