Veel mensen denken dat ze alles weten over slaap, maar het blijkt dat zelfs de experts niet alle antwoorden hebben

Dit artikel verkent enkele veel voorkomende misvattingen rond slaap en wat de wetenschap erover te zeggen heeft. Het presenteert ook een paar verrassende feiten die je misschien nog niet wist, want wie houdt er niet van om nieuwe dingen te leren?

Dus of je nu streeft naar meer kwalitatieve shut-eye of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe je lichaam reageert als je in slaap valt, lees verder!

***

Slaaphouding

Je bent misschien geneigd te geloven dat je slaaphouding er niet toe doet. Dat doet het echter wel. Je lichaam is in een toestand van rust terwijl je slaapt en wat je in die tijd doet kan invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. De manier waarop je slaapt heeft ook invloed op hoeveel pijn of ongemak je voelt als het tijd is om ‘s morgens wakker te worden, want er zijn veel manieren waarop je spieren tijdens het slapen gespannen kunnen raken. Dit artikel bespreekt een aantal veel voorkomende slaaphoudingen, hun voordelen en nadelen, en andere mogelijke neveneffecten die ze op je gezondheid kunnen hebben. Je zult helemaal door willen lezen voor je beslist welke voor jou het beste werkt!

Wat de wetenschap over slaap zegt

Er zijn veel meningen over welke slaaphouding het beste is voor je gezondheid. De drie meest voorkomende slaaphoudingen zijn op je rug liggen, op je buik liggen, en op je zij slapen. Volgens een studie van de Mayo Kliniek bleken dit de drie slechtste slaapposities te zijn, maar wel met een kleine kanttekening…

1. Slapen op de rug

2. Slapen met het gezicht naar beneden (buikligging)

3. Slapen met het gezicht naar boven (rugligging)

Dit lijkt misschien alsof de wetenschap ondersteunt wat je al de hele tijd gehoord hebt – dat het beter is op je zij te slapen dan op je rug of buik; maar deze conclusie werd getrokken uit mensen die snurken. Als je nooit snurkt, is er geen bewijs van een verhoogd risico op het ontwikkelen van slaapapneu als je op je rug slaapt. In feite kan op je rug slapen beter zijn voor mensen met nekpijn, lage rugpijn, of artritis.

Slapen met het gezicht naar beneden (buikligging)

Met je gezicht naar beneden slapen belast je nek en ruggengraat. Het kan ook problemen geven met de ademhaling, wat kan leiden tot snurken of slaapapneu. Bovendien kan deze houding op den duur rimpels veroorzaken.

Slapen met het gezicht naar boven (rugligging)

Mensen die in de rugligging slapen hebben meer kans op snurken en ademhalingsmoeilijkheden dan mensen die in andere posities slapen. Dit komt doordat de spieren en weefsels in de keel meer ontspannen zijn als je op je rug slaapt, waardoor ze eerder trillen gesnurk veroorzaken.

Op je zij slapen

Op je zij slapen is over het algemeen de gezondste slaaphouding omdat het de kans op rimpels, slaapapneu, en GERD vermindert. Het vermindert ook de belasting van je nek en ruggengraat. Sommige mensen vinden het nuttig om een kussen tussen hun knieën te leggen om hun ruggengraat in lijn te houden. Anderen vinden dat het gebruik van een dun kussen onder hun hoofd het snurken helpt verminderen. Experimenteer met verschillende houdingen en kussens om te zien wat voor jou het beste werkt!

Waar het op neerkomt

Er is niet één “juiste” manier om te slapen, want ieders lichaam is anders. Waar het om gaat is een slaaphouding te vinden die voor jou comfortabel is en die pijn vermindert of ongemak. Als je uiteindelijk wakker wordt met pijn of stijfheid, probeer dan een paar dagen in een andere houding te slapen om te zien of dat helpt.

Wist je dat?

Slapen op je rug kan rimpels veroorzaken omdat deze houding ervoor zorgt dat gezichtsoliën en -vocht zich langs de voorkant van het gezicht verzamelen, waardoor ze zich in fijne lijntjes nestelen. Je kunt rimpels helpen verminderen door een dun kussen onder je hoofd te leggen en ook rimpelcrèmes te gebruiken die retinol of alfahydroxyzuren bevatten. Bovendien wordt gezegd dat slapen op je linkerzij de symptomen van brandend maagzuur verbetert door zure terugvloeiing te verminderen. Het vermindert ook de druk op je inwendige organen van het slapen met het gezicht naar beneden, dus wie last heeft van zure reflux kan dat overwegen!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen