Iedereen heeft wel eens een beetje hoofdpijn. Als je te weinig water hebt gedronken, te veel alcohol hebt gebruikt, het “die tijd” van de maand is, na hevige inspanning en noem maar op. Maar wat nu als jouw hoofdpijn verder gaat dan alleen een beetje? Wat als je migraine hebt? Dan is het belangrijk om te weten wat migraine is én hoe je de aanvallen kunt voorkomen.
Wat is migraine?
Iedereen die migraine heeft zal je vertellen dat migraine met niets te vergelijken valt. Wat is migraine is echter geen vraag waar een eenvoudig antwoord op is. Kort gezegd is migraine een hersenaandoening. Een aandoening die zorgt voor verschrikkelijke hoofdpijn die zelfs gepaard kan gaan met misselijkheid en uitvalsverschijnselen. De gemiddelde migraineaanval duurt tussen de 4 en 72 uur.
Het is nog niet precies duidelijk wat de oorzaak van migraine is, onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met de verbinding tussen het ruggenmerg en de hersenen. Deze gebieden worden getriggerd door een neurotransmitter, ook wel een boodschapperstof genoemd. Dit kan weer zorgen voor ontstekingsreacties en de o zo herkenbare migraine hoofdpijn.
Het is echter niet duidelijk waarom de een wel last krijgt van migraine en de ander niet. Op de een of andere manier komt deze aandoening vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en dan ook nog meestal in de leeftijd tussen de 40 en de 54 jaar. Het lijkt dus wel met hormonen te maken te kunnen hebben.
Drie migraine vormen
Er zijn drie verschillende migraine vormen te onderscheiden.
1. migraine met aura
Je ziet dan, vlak voor de daadwerkelijke aanval begint, een aura van schitteringen en/of lichtflitsen. Dit kan tot wel een uur aanhouden en je flink beperken in je doen en laten. Toch is migraine met aura, ook wel oogmigraine genoemd, niet altijd een voorloper van een daadwerkelijke migraine aanval.
2. episodische migraine
Je hebt regelmatig een aanval, maar minder dan 8 keer per maand een echte migraine.
3. chronische migraine
Je hebt minimaal 15 hoofdpijndagen per maand gedurende 3 maanden. Van deze hoofdpijndagen zijn er zeker 8 met daadwerkelijke migraine.
Hoe kun je een migraine aanval voorkomen?
Dát is de grote vraag! Omdat nog niet precies bekend is wat zo’n aanval triggert, is het belangrijk te weten dat het ontstaan van een migraine aanval niet voor iedereen hetzelfde is. Toch zijn er wel belangrijke triggers migraine te noemen. Zo kan overbelasting een invloed zijn, maar ook stress. En wat denk je van het gebruik van alcohol, cafeïne en nicotine? Zelfs het weer kan van invloed zijn op het al dan niet krijgen van een migraine aanval, net als een vochttekort en zeer ingespannen lezen of kijken. Een verstoorde slaap cyclus kan ook een oorzaak zijn.
Om er achter te komen wat voor jou de trigger is, kun je het best een migraine dagboek bijhouden. Hierin schrijf je precies wanneer je last hebt (gehad) van een aanval en wat daaraan vooraf ging. Zo kun je in kaart brengen wat, over het algemeen, bij jou een migraine aanval triggert en deze oorzaken proberen te voorkomen. Al zal dat niet altijd meevallen!